Манастир "Покров Богородичен"

Манастирът “Покров Богородичен” е построен през 14-и век на мястото на древно тракийско селище. В днешния си вид манастирът е от края на миналия век, но на този етап няма монашески живот в него. Храмът многократно е бил опожаряван и разрушаван от турците, тъй като бил убежище на будни българи като Левски, Раковски и други. Точно до мястото, където е бил старият храм, през 1894 година е построен новият манастир. Непосредствено до манастира има извор, чиято вода се смята за лечебна.

Манастирът се намира на около 3 километра от центъра на Свищов, по пътя Свищов – Велико Търново. Има указателни табели и малък паркинг, точно до чешмата с лековитата вода, където можете да оставите колата си. Манастирът е разположен в уникална гориста местност, която е много живописна и е страхотно място за отмора в горещите летни дни.

Повечето хора, които посещават манастира, идват тук заради чудотворната икона на Богородица, за която се носят легенди, че лекува бездетие и очни болести.

По време на опожаряване и разрушаване на манастира тя е била укрита от монаси. Легенда разказва за намирането и от овчарче и връщането й в храма. По пътя си то намерило пеленаче, което взело със себе си и оставило в манастира. По-късно момченцето пораснало и живяло до края на живота си в светото място. Оттогава се смята, че Богородица помага на двойки, които не могат да имат деца.