Първият освободен град - Свищов

Свищов е първият освободен град по време на Руско–турската война. Историята на българската свобода тръгва от тази малка поляна на
брега на Дунав. След неуспеха на Априлското въстание Русия обявява поредната война на Турция. Руските генерали решават да преминат през Румъния и да стъпят на свищовския бряг.

"Самото място е избрано не случайно, тъй като Свищов се намира на най–южната точка на Дунава, от тук до Балкана пътят е най–кратък, и тук
има най – малко съсредоточена турска войска”

След обявяването на войната е сформирано опълчение, в което участват българи, живеещи по това време в Румъния и Русия. Само от Свищов се включват около 350 души. На 27 юни 1877  година Александър Втори – Освободителят стъпва на свищовския бряг при местността "Текир дере".

"Турските постове са с приспана бдителност, тъй като нощта е безлунна, имало е силен вятър, който е предизвиквал и силно вълнение по реката. Смятали са, че е невъзможно да се започнат военни действия при такива лоши атмосферни условия. Главнокомандващият на турската брегова охрана самонадеяно заявява, че ,,по-скоро косми на дланите ми ще поникнат, отколкото московците от свищовския бряг да минат!"